Kroatien: Natur- og kulturoplevelser venter forude

Kroatien har i mange år været overset som en turistdestination, hvilket måske skyldes de mange uroligheder og krige i området de senere år. I dag er der heldigvis fred og ingen fare, og det er langsomt gået op for mange europæere, at Kroatien er et spændende land med en uspoleret natur, der er meget velegnet at besøge. Her vil man kunne få uforglemmelige oplevelser for både øjne, hjerne og sind, og man vil også blive forbløffet over de meget lave priser, der er blandt de absolut laveste i Europa.

Man kan selv køre til Kroatien i egen bil, men alligevel vælger de fleste at tage flyet hertil. Man kan endda bestille en billig charterrejse til Kroatien med Spies Rejser, der har aftaler med mange gode hoteller overalt i Kroatien. De fleste rejser til kystbyen Tucepi, der er kendt for såvel sin lange strand som sin beliggenhed nær de dramatiske Biokovo-bjerge, men mange rejser også til Dubrovnik i syd eller til Istrien i det nordvestlige Kroatien. Klimaet i Kroatien er herligt, da sommervejret ligger omkring 30 grader, mens hav temperaturen er omkring 23 grader.

Dalmatien

Mange holder ferie i regionen Dalmatien på østkysten af Adriaterhavet. Her finder man byerne Split, Zadar og Dubrovnik, og området er kendt sin naturlige skønhed, der omfatter det krystalklare hav, de fantastiske strande samt den store historiske værdi af forskellige byer. Der findes ikke mindre end fire nationalparker i Dalmatien, der tiltrækker et stigende antal indenlandske og udenlandske turister hvert eneste år. Der er tale om:

 1. Nationalparken Krka med flod og 7 vandfald mellem Knin og Skradin.
 2. Paklenica National Park i Velebit bjergkæden med flere høje bjergtinder.
 3. National Parken Kornati ligger ved Kornati øerne og har 89 øer, holme og skær.
 4. National Parken Mljet ligger samme sted i den nord-vestlige del af øerne.

Der findes desuden fire naturparker i Dalmatien, og forskellen mellem disse er, at naturreservaterne har tilsyn af staten, mens naturparkerne er områder, der har særlig landskabelig, uddannelsesmæssige, kulturelle, historiske værdier. Naturparkerne er:

 1. Telascica beliggende på den sydlige spids af øen Dugi Otok.
 2. Lastovo Naturpark  på øen Lastovo med sine 44 øer, holme og klipper.
 3. Biokovo Natur Park ved Biokovo Bjerget fra Dubci til Gornje Igrane.
 4. Naturparken Vrana søen strækker sig fra Pirovac til Pakoštane.

Øvrige seværdigheder i Kroatien

Som førnævnt findes der masser af enestående naturoplevelser i Kroatien, men der findes også masser af underholdning, shopping og bygningsværker, man kan få meget ud af at besøge på turen i Kroatien. De største turistattraktioner er disse:

 • Middelalderbyen Trogir ved Dalmantinerkysten med Kamerlengo citadellet og Skt. Marks tårn.
 • Placa-strøget i Dubrovnik med Franciskaner klostret, den barokke Skt. Blaises kirke og den gotiske Rectors Palads fra 1441, der i dag er et museum.
 • Den gamle by Pula i Istrien har eget amfiteater, der minder om Colosseum i Rom.
 • På Rovinj-halvøen i Istrien finder man Skt. Eophemia katedral.
 • Ban Jelacic pladsen i Zagreb med sine flotte paladser og springvand.
 • Middelalderbyen Byen Porec med spor efter romerne og byzantinerne, hvor man kan tydeligt se den en berømt basilika med unikke mosaikker og tårne, mure og paladser i gotisk og barok stil.

Skriv en kommentar