Miniguide til Krakow – Dragernes By

Krakow

Krakow er på mange måder den mest polske af de fleste store byer i Polen. Det er et af de ældste sæder for antikke konger, og byen er svøbt ind i legender og myter. Der er masser af historik med Tartarer som blev bekæmpet ved portene, og riddere som ventede på kongens venden tilbage. Byen har endda sin helt egne gamle by, også kendt som Old Town, passer perfekt til et postkort.

Den royale rute

Hvis man skal besøge Old Town, så er det meget passende at følge the Royal Route. Ruten er er den klassiske rute, hvor nylig kronede konger fra det 14. til det 16. århundrede gik efter de var blevet kronet. Man får set de største seværdigheder på ruten, som for eksempel Florianska Port til Wawel Slot.

Wawel slot var et fort længe før Polens første hersker valgte slottet som sit hovedsæde i omkring 962 – 992. Hvis du er interesseret i slottets historie, så er det rigeligt at komme efter på dette, hvis du følger dette link.

Den Royale rute starter ved Krakow tog station, som er i gå afstand fra Rynek som er hoved markedet i Krakow. Derefter så kan man næsten bare følge den menneskelige trafik rundt, da ruten ofte er fyldt med tuirster.

Det polske køkken

Jeg havde ikke høje forventninger til det polske køkken, men det overrasker meget positivt. Man kan få alt fra kartoffel pandekager til grillet gedeost med bacon. Hvis man ser bort fra de retter jeg lige fremhævede, så minder deres retter om det danske og tyske køkken. Man får rigeligt med kartofler og gris. Der spares heller ikke på saucen. Til gengæld får du en hel del mere kål end i det danske køkken.

Hvis du vil have kartoffel pandekager, så spørg efter ’placki ziemniaczane’. ’Barszcz’, som har for få vokaler, er klassisks red polsk borscht. Sidst men ikke mindst så prøv ’Bigos’, som er traditionel gryderet med pølse, kål, sur kål, honning, sennep, og som serveres med enten rugbrød eller kartoffelmos. Giv det polske køkken en chance. Du skal nok blive positivt overrasket.

Skriv et svar